Make your own free website on Tripod.com

Hírek

Home
Rólunk
Felhívások, infok
A menhely
Tagság
Örökbefogadás
Mit tegyél ha kóbor állatot találsz?
Gazdira váró állataink
Sikersztori
Állatkínzás
Állatkísérletek
A bunda
Kíméletes vásárlás
Az ivartalanításról
Elveszett állatok
Archív szoba
Bloggolunk..
Szponzoraink
Érdekességek, tudnivalók

Elhunyt Steve Irwin, a krokodilvadász

ELHUNYT STEVE IRWIN A KROKODILVADÁSZ

 

Egy véletlen balesetben hétfő reggel elhunyt Steve Irwin, a tévénézők számára is ismerős krokodilvadász. Halálát nem krokodilharapás, hanem egy mérges rája csípése okozta. A 44 éves férfi Queensland partjainál épp egy dokumentumfilmhez készített felvételeket, mikor a rája megcsípte a mellén. A stáb azonnal mentőt hívott, ám Irwin még a helikopter odaérkezése előtt életét vesztette.
Irwin természettudósok gyermekeként látta meg a napvilágot, és gyermekkorát a Queenslandi Hüllő- és Növényparkban töltötte. 9 éves korában kezdett érdeklődni a krokodilok iránt, és ez az érdeklődés haláláig elkísérte. Az ő nevéhez fűződik az ausztráliai visszatelepítési program létrehozása és védnöksége, melynek keretében a krokodilokat természetes környezetükbe vitték vissza, vagy a Queenslandi Parkban nevelték őket tovább. 1991-ben vette át a park irányítását, és átnevezte Ausztrál Állatkertnek (a hely később híres turistalátványosság lett). A következő évben vette feleségül Terri-t, akitől később két gyermeke is született. Krokodilvadász című sorozata az Animal Planet csatornán indult; ennek első epizódja nászútjukon készült. Pár éve viták kereszttüzébe került, mikor az egész világot bejárta a felvétel, melyen egyik kezével egy krokodilt etetett,  másik karjában alig egy hónapos gyermekét tartotta. 2002-ben játékfilm is készült közreműködésével – a Krokodilvadász VHS-en fellelhető a Corvin moziban levő videotékánkban.

dobermanngetto

„Dobermann getto”

 

Scherer Károly neves kutyaszánhajtó versenyző  bejelentése alapján a MÁTSZ képviseletében mentünk Árkosi Józseffel a XVIII. kerületbe, ahonnan dobermannok borzasztó tartásáról számoltak be.

2006. május 11-én 11 órakor érkeztünk a területhez, ahol egy vékony „csibehálóval” körbekerített területen egy rét közepén a tűző napon kutyák szaladgáltak, illetve szűk, többemeletes ketrecekbe mozdulatlanságra ítélve voltak bezárva. Egymást levizelve, egy ketrec még vastag kék fóliával letakarva, ivóvíz nélkül.

Megérkezésünkkor kiderült, hogy lakossági bejelentésre az illetékes helyi jegyzői hivatalból, rendőri kísérettel érkeztek már délelőtt szemlére, azonban a körülményeket nem tartották állatkínzásnak, hiszen a kutyák jól tápláltak voltak. A tulajdonost felszólították a kutyák elszállítására, és az ügyet lezártnak tekintették.

Az állatkínzásnak sokféle „fajtája” van, Sopronban az éhezés, szomjúság, és a megfelelő körülmények hiánya tette a tulajdonost állatkínzóvá.

De állatkínzásnak számít az is, ha egy kutya étlen, szomjan a tűző napon egy szűk, többemeletes ketrecben vastag nejlon fóliával letakarva tengetik napjaikat.

Az, hogy mi számít állatkínzásnak, sem a rendőrök, sem az önkormányzat – mivel nem szakemberek- nem állapíthatják meg, ez a hivatásos állatvédelmi főfelügyelő dolga.

Elsőként az FVM állatvédelmi főfelügyeletét, Dr. Pallós Lászlót kerestük, aki azonnal a helyszínre küldte az Budapesti állatvédelmi felügyelőt, aki három oldalas jegyzőkönyvben számolt be arról, szerinte milyen módon vannak kínozva az állatok. A rendőrség hivatalos feljelentés hiányában nem kívánt intézkedni. Ahogy álltunk, néztük a kutyákat a vastag védőfólia alatt, arra gondoltunk, itt azonnal kell tenni valamit, hiszen ezek az állatok ha holnap meleg lesz, ott fognak elpusztulni. Így elindultunk a XVIII. kerületi rendőrfőkapitányságra ahol ismeretlen tettes ellen megtettük a feljelentést.

A rendőrfőkapitány azonnali intézkedésének köszönhetően, rövidesen több rendőrautóval a helyszínre érkeztek. A kutyák gazdája időközben visszaérkezett a területre (közben a vemhes kutyákat elvitte a területről), és mindannyiunk rémületére az őrző-védő kutyáit szabadon akarta engedni, így a rendőrség bilincsbe verve vitte el a helyszínről. Ekkor érkezett a helyszínre a tűzoltóság is, a világítás megoldásában, hiszen a kutyák a szűk ketrecekben nemcsak nehezen elérhetőek voltak, hanem rendkívül vadak, és az emberre veszélyesek.

Dr. Magyar Zoltán állatorvos és a Szent Ferenc állatotthon vezetője, munkatársai segítségével a kutyák befogásra kerültek, és állatmenhelyekre, illetve a Fővárosi Ebrendészeti Telepre kerültek. 

Elvileg ennyi lenne a sztori, az állatokat szinte egy nap alatt meglehetne menteni a szenvedéstől.

Azonban olyan problémák kezdenek felmerülni, amik eddig nem, hiszen ilyen „akciók” az állatok érdekében nemrég történnek nyilvánosságot is bevonva. A pobléma az, hogy van az Állatvédelmi Törvény és Btk.. Van egy nagyon jól működő az állatok érdekeit is szolgáló rendőrség, de megáll a tudományuk, ha azonnal le akarják foglalni az állatokat. Nincs hely, ahova tenni tudják őket, , tehát a MÁTSZ véleménye szerint nagyon fontos és szükséges lenne egy államilag finanszírozott telep azonnali létrehozására, ahol a rendőrség által bűnjelként lefoglalt állatokat nem a civil lakosság által támogatott menhelyek, hanem ez a telep tartja, mindaddig míg a bűntető eljárás le nem zajlik, és a végleges elkobzást ki nem mondják. Mert csak ez után lehet ezeket az állatok már egészségesen örökbe adni. Amíg ezt nem teremti meg a magyar állam, addig nem beszélhetünk Magyarországon állatvédelemről. Vagy ezeket a kutyákat hagytuk volna a tűző napon a szűk ketrecekben elpusztulni, csak azért, mert nincs hova vinni őket?

Mivel tegnap késő éjjel azonnak kellett az elhelyezésről gondoskodni, és hivatásos befogókra volt szükség, így ideiglenesen 10 kutya az Illatos útra került. Az állatok elhelyezéséről  gondoskodunk, hogy más kutyákat ne kelljen helyhiány miatt elaltatni.  A lefoglalt állatok a következő helyeken találhatók meg azoknak, akiknek szívügyük a kutya, menjenek, és támogassák munkájukkal, adományukkal közvetlen a befogadókat: Szent Ferenc Állatotthon (Ócsa, Újerdő sor 33. T.:06203404274), tegnap az Illatos útra került kutyákat ma átszállítják:  Elek-Ágh állatotthonba, Tököl (T.:(24) 479-016) ide kerül a két anyakutya a kölykökkel, MEOE Gödöllői KKI-ba, és a többi elhelyezése is folyik.

A legnagyobb segítség most az, hogy aki tud, a menhelyeken lévő és örökbe fogadható kutyákból amennyiben felelősségteljesen tud gondoskodni róluk, fogadjon örökbe!

Újabb ügy indult….

 

Harcsás Márta

MÁTSZ

 

Információk:

info@ebugatta.hu

Ezen az oldalon válogatott, állatokról szóló híreket gyújtöttünk össze..

Bírósági védelmet kapott a megrugdosott kutya

Egymás testét marcangolták kínjukban a kutyák

Járvány az állatmenhelyen

Kutyavilág Hotel

Pénzért verte agyon a kutyát

Tévhitek a kullancsról

Elfogott állatkínzó

Lekésték a halálra ítélt eb megmentését

Hónapokra rács mögé került egy megkínzott kutya miatt két fiatal

Téglát drótozott kutyájára, majd a kútba dobta

Van-e joga a gazdának elaltatni kutyáját, ha az megharapja?

Olyan a kutya, amilyen a gazdája

Hatvanezer kóbor kutya Bukaresten

A kutyák gyógyító hatása

Kutya jó dolgunk lesz a gazdinál!

Divatból tenyésztett kutyák ellen tiltakoznak

5.jpg

Három állatkínzó

hpim3669.jpg

Értelmetlen állat kísérletek

Agyonverte, majd a fészerben elásta a kutyát

Állatbarát alkotói pályázat

A tévé ügyvédje: Kutyamenhely

hpim1496copy.jpg

Kutyák pokla Sopronban

Sopron egyik külterületi birtokán több mint száz kutyát tart embertelen körülmények közt egy ismert tenyésztő. Állatvédők és kutyabarátok már jó ideje próbálkoznak a szerintük felháborító körülmények közt tartott kutyák megmentésével, kevés sikerrel. Beszámolóik szerint a telepen nagyon sok a teljesen degenerált kutya, akiket mindenképpen altatni kell. A telep tulajdonosa szerint a háborgók csak a "fegyelmező részleget látták".

2006. február 22. Index

KÉPEK CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK: http://www.dogheart.hu/kutyamengele.htm

m18.jpg

NYÍLT LEVÉL

Kedves állatvédő barátaim!

 

Az elmúlt hétről még nem számoltam be nektek, sajnos igazság szerint nem is tudok sok mindenről.

Megkaptuk az önkormányzat határozatát, miszerint Ö.A. állattartását csak addig korlátozzák, míg a megfelelő körülményeket meg nem teremti. Ebből az iratból kiderül, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei állategészségügyi állomás kerületi főállatorvosa 2006. február 22-én kelt jelzésében kezdeményezte Ő A-al szemben az állattartás megtiltását, illetve korlátozását.

Valamint, hogy „a kötelezett állattartásával kapcsolatban hatóságomnál korábban már több eljárás folyt”.

Az önkormányzat  52376-10/ 2004. számú határozatban kötelezte bizonyos, az állattartási szabályok betartása érdekében szükséges körülmények megteremtésére, megfelelő határidők tűzésével. A 48649-4/2006. számú határozatban pedig azt, hogy akadályozza meg az ingatlanról a kutyák kiszökését.

Úgy tűnik a 2004.- ben készült határozat végrehajtása a mai napig nem történt meg, illetve pár héttel a mi ottjártunk előtt a legnagyobb problémát az állatok kiszökésében látták az önkormányzat illetékesei.

 

A rendőrség segítségével immár 190 kutya él Magyarország különböző menhelyein, ám még ideiglenes örökbe fogadásuk sem lehetséges, mivel az állatotthonok sok esetben nem kaptak oltási könyvet a kutyákkal, valamint 4-5 éves kutyák mindössze egy veszettség oltással rendelkeztek. Így az összes állatot a bolha és féregírtáson kívül kombinált és veszettség oltással kell ellátni. Melynek költségeit a felajánlott adományokból finanszíroztuk.

 

Szerencsére a menhelyeken sok kutyus a szocializáció útjára lépett, kezdenek bízni az emberekben.

A megkapott véleményeket aki elolvassa képet kaphat az eddigi életükről…

 

„A legmegdöbbentőbb, hogy ezekben a kutyákban szikrája sincs a természetes önvédelemnek, sem állattal sem pedig emberrel szemben. A legszélsőségesebb és legbrutálisabb viselkedésformákat kellett valószínűleg eddig elviselniük és elszenvedniük ott ahol voltak ahhoz, hogy az ember egyeduralmát és hatalmát semmilyen körülmény között, még saját szenvedéseik ellenére se kérdőjelezzék meg, hanem tűrjék azt.”

 

„Edényből enni nem tudtak, csak földről. A kennelekben elbújtak a kutyaházak mögé, ha valaki közeledett feléjük. Etetésük a pár nap elteltével is nehézkes, hiszen a húst, tápot nem ismerik, de töménytelen mennyiségű kenyeret fogyasztanak, s ehhez csak vizet isznak.”

 

„A Misina állatotthona több, mint 10 éve működik, ezalatt nyilvántartásunk alapján a behozott kutyák száma meghaladta a 8.000 egyedet, így úgy gondolom rendelkezünk egyfajta rálátással, tapasztalattal.

Ez alatt az idő alatt sok rossz állapotban lévő kutya fordult meg nálunk, de még nem tapasztaltunk ilyen egységes apatikus állapotot, mint ezeknél az állatoknál. Az épületrészben az elmúlt egy hét alatt nem hallatszott ugatás. A kutyák idejük legnagyobb részét a sarokba behuzodva töltik. Hirtelen zajra kivétel nélkül félelmi reakciót mutatnak, pl. intenzív remegés, de agresszív jeleket még nem láttunk rajtuk. Az állatorvosi vizsgálatnál, illetve kézbevételnél néhány egyednél a félelmi reakció hasmenéses székletürítéssel és egyéb pánikszerű  reakciókkal járt. (Merev testhelyzetben minél gyorsabb elbújás.) „

 

„Minden kutyára jellemző volt: az ijedt, félős tekintet, mellyel nem tudtak az emberre nézni. Féltek az embertől, a zajoktól, a kéz közeledésétől. Semmiféle érdeklődést nem mutattak az ember felé. A kutyaházból nem lehetett kihívni őket, az eledelüket, akkor ették meg, amikor már nem láttak embert a közelben. Még a jutalomfalatok kézből való elvételére sem voltak hajlandóak. Agresszivitásra egyik kutya sem volt hajlamos.

A mudik a pórázon való sétát nem ismerték, csak körkörös mozgást lehetett tapasztalni náluk, mely a láncon való tartásra utal.”

 

„A második, 3-ik napon a kifutó területére kilenc darab kutyaház lett kihelyezve, mert a kutyák egy része a szakadó eső ellenére nem volt hajlandó bemenni az épületbe.

Az épület és a beszalmázott kutyaházak újdonságnak tűntek a kutyák számára, valószínűleg életükben még nem találkoztak ilyennel.”

 

„A hozzánk került kutyusok nagyon rossz állapotban kerültek be, alultápláltak, sérültek, nagyon féltek. Lelki állapotuk megdöbbentő. Az állateledelt nem ismerték, napokig nem is ettek, csak amit főztünk nekik húst.”

 

 

Ennek az embernek az önkormányzat nem tartotta indokoltnak a kutyatartás megtiltását!

 

Valamint a rendőrség a helyi gyepmesteri telepen kb.15 kutyát hagyott, amiket tulajdonosuk válogatott ki, a legegészségesebbeket, és ott „hizlalja” őket, bizonyítva, hogy ő gondos, jó kutyatartó.

 

Több hetes utánajárás után minden hivataltól azt a választ kaptuk, hogy ezt az embert el kell ítélni, meg kell bűnhődjön, a kutyákat szerető családokhoz kell juttatni.

 

Azonban ezek a mai napi szinte csak ígértek!

 

Hétfőn a MÁTSZ vezetője és képviselője ügyvédhez fordul, és arról az oldalról is megpróbáljuk elérni, hogy a kutyák gazdákhoz kerülhessenek, és ez az ember többet ne tarthasson kutyát. (Megjegyzem az önkormányzati határozat 50 kutya tartását engedélyezte (2006. 03. 01-i határozat), a többi 140 kutya kiadását engedélyezhetnék…)

 

2006. február 20-a óta megváltozott az életem. Eddig is kiálltam támadásokat azért, mert igyekeztem a kutyások érdekeit megvédeni, azonban ez mindent felülmúl. Haszonszerzés, szenzáció hajhászás, lopás, csalás vádjai értek „kedves emberektől”, azonban a képek, melyek a menhelyeken készültek a gyógyulgató kutyusokról mindig megnyugtattak, hogy igenis ki kell állnom ezeket is azért, hogy  ők életük  végéig már láncok nélkül, szeretetben éljék le.

A számtalan állatvédő akik bíztattak, Magyarországról a külföldi állatvédő szervezetek, magánszemélyek akik folyamatos beszámolót kérnek és kapnak is tartották bennem a lelket, hogy küzdjek.

 

A múlt heti önkormányzati határozatot mély megdöbbenéssel fogadtam, hiszen a város polgármestere baráti hangnemben kérte a véleményem az ügy megoldásával kapcsolatban, felajánlottam segítségem, hogy a választások előtt őt ne érje atrocitás, ám úgy tűnik, itt is csak „szavak voltak” valamint a felajánlott 250. 000,-Ft jelenti a polgármester úr szerint a kutyák ügyének rendezését, mivel a jegyző határozata számára elfogadott. Most abban tudok reménykedni, ha addig nem oldódik meg az ügy, és a választásokkal új polgármesternek szavaznak bizalmat, hogy ő nem fogja elnézni a jegyző ilyen határozatait, és elég lesz egy kutya képének a látványa, hogy az állatkínzás tényét igazoltnak lássa.

Valamint azt is remélem, hogy azok az állatorvosok, hatósági állatorvosok akik négy éve ismerik a telepet, kiadták a kutyákat, nyugodtan alszanak, és biztosan benne, hogy az állatok veszettségi oltásai hitelesek, nem jelenthetnek veszélyt emberre, állatra.

 

Remélem ők nyugodtam alszanak, mert én már nehezen tudok, ugyanis a telep tulajdonosa minden dühével ellenem fordult, és addig amíg engem fenyegetett meg nem törődtem vele, de a legutóbbi hírek szerint most lejáratásomra készül, amivel a családom nyugalmát fenyegeti.

Így itt közölném mindenkivel, hogy amennyiben velem bármi történne, illetve ha bármilyen furcsa hírt hallanak rólam, mindenki döntsön belátása szerint hol élünk….

 

Magyarországon..

- Ahol a miniszterelnök tanácsosától ilyen választ kapunk: „segítsük a tulajdonost jobbító szándékú tevékenységének megvalósulásában..”

- Ahol a város jegyzője olyan „hatalomnak” számít, hogy tenyésztőktől, magán állattartóktól elkoboztat rendőrségi segítséggel kutyákat, vagy épp elnézi, hogy a városban a hivataltól pár száz méterre egy lakos több mint hatvan kutyát tartson a pincéjében, lakásában, illetve százegynéhányat a telkein (hiszen pontos számot nem tudtak mondani), bár a nyilvántartásból, melynek vezetésére törvény kötelez ennek azonnal ki kellett volna derülnie…

- Ahol az állatorvosok a súlyon férges, bolhás, külsérelmi nyomoktól szenvedő a mosléktól felpuffadt állatokat egészségesnek minősítik, és az oltási könyvek, és azonosítás hiányában sem tartották szükségesnek a veszettség elleni oltás beadását, mielőtt a kutyák kikerültek a körzetükből (az Országos Állategészségügyi Intézet által megvizsgált 7 kutya vérében veszettség elleni védőanyag negatív, TITER < 0,5NE)

- Ahol azt, aki egyedül elment a rendőrségre feljelentést tenni, mert nem tudta elnézni azt, amit évek óta mindenki elnézett lejárathatják, fenyegethetik, feljelenthetik…

- Ahol a pénz, a kapcsolatok a legfontosabbak, és szinte bármit el lehet intézni, kikerülni, átértelmezni és megtenni…

- Ahol az ilyen ügy sem élvez elsőbbséget, hanem ki kell várni a hivatali ügyintézések talán évekig eltartható lassúságát, elfelejtve, hogy Magyarország több mint 20 menhelye kirakhatja addig a megtelt táblát, míg az ügy be nem fejeződik, és ha a jóérzésű segítő szándékú emberek, cégek nem adakoznak miből tartanák fent addig a kutyákat? (A rendőrség által elkobzott kutyákat a törvény szerint a Győr-Moson-Sopron Megyei Állategészségügyi állomásnak kellett volna beoltatni, és elhelyezni)

 

Azonban én mégsem adom fel…

Addig ugyanis nem tudok nyugodtan aludni, míg ezek a kutyák gazdákhoz nem kerülnek, és talán jó pár év múlva már boldog kutyaéletet élhetnek.

Addig, míg az az ember aki ezt tette velük meg nem bűnhődik, és azok az emberek, akik ilyen olyan okból éveken át elnézték az állatkínzást, és bár hivataluknál fogva azonnal megszüntethették volna, mégsem tettek semmit…

Addig amíg bűnnek számít az, hogy feljelentjük az állatkínzót, de az ő büntetését nem szabályozzák pontosan a paragrafusok, így ha még az állatok szemszögéből pozitív ítélet is születik, nevetségesen kis büntetéssel „megúszható” a dolog

 

Tudom, hogy sok probléma van az országban, mindenhol a világon, ez csak egy kis szelet ebből.

De úgy gondolom, a kis szeletek összerakva világítanak rá a súlyosabb problémákra, melyek társadalmunkat, az állatainkat, sőt akár az életünket is veszélyeztethetik.

 

Köszönöm mindenkinek eddigi támogatását, és továbbra is számítok rá!

Remélem ez az ügy nem lesz könnyen feledhető, nem lesz igaza Ő.A-nak, miszerint megvárja amíg lemegy a média botrány, és ő tovább folytatja a kísérletezgetéseit.

 

Harcsás Márta

 

(Minden friss információ: www.ebuagtta.hu Állatvédelem, Kutyatelep, illetve http://www.dogheart.hu/kutyamengele.htm)

 

(Megkérünk mindenkit, hogy aki bármilyen illetékesről tud, aki segíthet az ügyben, juttassa el hozzá ezt a levelet, illetve saját véleményét az ügyről!)

 

2006. 03. 03 Hivatalos közlemény

 

A soproni rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője Dr. Reinhoffer Csaba rendőr alezredes felhatalmazott arra, hogy az alábbiakat közöljem:

 

Örsi András ellen állatkínzásért február 20.-án állampolgári feljelentés érkezett (Harcsás Márta által). Az eddig lefolytatott nyomozás és a beérkezett szakvélemények alapján a soproni rendőrkapitányság bűntető eljárásban a mai naptól Örsi Andrást állatkínzásért gyanúsítottként kezeli. Az állatok érdekében a rendőrség gyorsított eljárásban a szükséges hatósági intézedéseket azonnal meghozza, és a tulajdonosnak bíróságon gyorsított eljárásban felelnie kell tetteiért.

 

Amiben továbbra is várjuk a segítséget a koordinátoroknál, (sőt jobban mint eddig bármikor!):

Kutyák hivatalos átvételével, elhelyezésével stb. kapcsolatos feladatok koordinálása. Szállítási kapacitás, karanténhely, állatorvosi segítség, ideiglenes és végleges befogadásra jelentkezés. Tárgyi adományok felajánlása, raktározása, szállítása ügyében.

 

Kis Péter: kp117@axelero.hu

Füzesi Zsuzsa 0630-9522003 pitypangvizsla@vnet.hu

Pék Júlianna 0630-2809547 pek.julianna@pszaf.hu

 

Külföldi és magyar állatmenhelyek, állatvédő szervezetek jelentkezését is várjuk!

Bankszámlán gyűjtünk az állatorvosi költségekre, befogási költségekre, stb.
HEROSZ Gödöllői Tagszervezete nyitotta meg

Soproni kutyák alszámlára

Erste Bank 11600006-00000000-17850326

SWIFT kód: GIBAHUHB, IBAN szám: HU77 11600006-00000000-17850326 (külföldi átutalásnál).

 

Köszönünk minden segítséget!

 

Harcsás Márta

 

További információk:

www.ebugatta.hu Állatvédelem Kutyatelep

info@ebugatta.hu

Tel.: 0670-4572761

 

Ha van egy jó híred küld el nekünk hogy más is olvashassa!